Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Cytryna

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

Lekkie Zawroty Głowy, Uczucie Bycia Pijanym

08.08.2024
Uchyłki

Uchyłki

29.08.2024
Bellergot

Bellergot

29.08.2024
Cytryna
18.07.2024
Przeczytasz w 5 min

Cytryna – wartość odżywcza

Owoc cytryny ma niską wartość kaloryczną - 100g zawiera 36 kcal.

Zawiera 9,5 g węglowodanów ogółem oraz 0,3 g sacharozy na 100 g produktu.

Zawartości witamin i składników mineralnych w 100 g cytryny: - witamina A: 1 µg - β-karoten: 3 µg - witamina E: 0,19 mg - witamina B1: 0,040 mg - witamina B2: 0,023 mg - witamina B3: 0,1 mg - witamina C: 50 mg - sód: 5 mg - potas: 125 mg - wapń: 40 mg - fosfor: 22 mg - żelazo: 0,6 mg - magnez: 9 mg 

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Cytryna – źródło związków antyoksydacyjnych

O aktywności biologicznej soku z cytryny decyduje głównie zawartość polifenoli, w tym głównie flawonoidów takich jak apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina i kwercetyna.

Oprócz flawonoidów, cytryna zawiera także inne związki polifenolowe, takie jak kwasy fenolowe - kwas ferulowy i kwas sinapinowy.

Badania wykazują, że spożywanie warzyw i owoców korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy dzięki polifenolom, które posiadają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mają one także korzystny wpływ na parametry lipidowe i cukrowe krwi, redukują ciśnienie krwi oraz poprawiają krzepliwość, co przekłada się na mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób regularnie spożywających warzywa i owoce.

Cytryna – źródło olejków eterycznych

Cenny składnik pochodzący z cytryny to olejek eteryczny, zawierający głównie terpeny (limonen, β-pinen i γ-terpinen). Zawartość tych substancji sprawia, że olejki te są wykorzystywane do masażu, kąpieli oraz jako dodatek do produktów do pielęgnacji ciała i twarzy.

Olejek cytrynowy zawiera także substancje fotouczulające, więc należy unikać ekspozycji skóry na słońce podczas stosowania kosmetyków z jego dodatkiem.

Cytryna – wykorzystanie w kuchni

Cytryna jest owocem o kwaśnym smaku, który często jest wykorzystywany jako dodatek do napojów oraz potraw. Może być dodawana do herbaty z imbirem i miodem, co sprawia, że jest popularna w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe. Dodatek cytryny do marynat mięsnych zapewnia im kruchość, a także intensyfikuje smak potraw. Ponadto cytryna często jest używana do skrapiania ryb.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł