Cytryna – wartość odżywcza
Owoc cytryny ma niską wartość kaloryczną - 100g zawiera 36 kcal.
Zawiera 9,5 g węglowodanów ogółem oraz 0,3 g sacharozy na 100 g produktu.
Zawartości witamin i składników mineralnych w 100 g cytryny: - witamina A: 1 µg - β-karoten: 3 µg - witamina E: 0,19 mg - witamina B1: 0,040 mg - witamina B2: 0,023 mg - witamina B3: 0,1 mg - witamina C: 50 mg - sód: 5 mg - potas: 125 mg - wapń: 40 mg - fosfor: 22 mg - żelazo: 0,6 mg - magnez: 9 mg
Cytryna – źródło związków antyoksydacyjnych
O aktywności biologicznej soku z cytryny decyduje głównie zawartość polifenoli, w tym głównie flawonoidów takich jak apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina i kwercetyna.
Oprócz flawonoidów, cytryna zawiera także inne związki polifenolowe, takie jak kwasy fenolowe - kwas ferulowy i kwas sinapinowy.
Badania wykazują, że spożywanie warzyw i owoców korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy dzięki polifenolom, które posiadają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mają one także korzystny wpływ na parametry lipidowe i cukrowe krwi, redukują ciśnienie krwi oraz poprawiają krzepliwość, co przekłada się na mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób regularnie spożywających warzywa i owoce.
Cytryna – źródło olejków eterycznych
Cenny składnik pochodzący z cytryny to olejek eteryczny, zawierający głównie terpeny (limonen, β-pinen i γ-terpinen). Zawartość tych substancji sprawia, że olejki te są wykorzystywane do masażu, kąpieli oraz jako dodatek do produktów do pielęgnacji ciała i twarzy.
Olejek cytrynowy zawiera także substancje fotouczulające, więc należy unikać ekspozycji skóry na słońce podczas stosowania kosmetyków z jego dodatkiem.
Cytryna – wykorzystanie w kuchni
Cytryna jest owocem o kwaśnym smaku, który często jest wykorzystywany jako dodatek do napojów oraz potraw. Może być dodawana do herbaty z imbirem i miodem, co sprawia, że jest popularna w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe. Dodatek cytryny do marynat mięsnych zapewnia im kruchość, a także intensyfikuje smak potraw. Ponadto cytryna często jest używana do skrapiania ryb.