Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Dieta Cholesterolowa Przepisy

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Recepta Online 24/7 | E-recepta | MamyRecepte.pl

Uchyłki

29.08.2024
Recepta Online 24/7 | E-recepta | MamyRecepte.pl

Pimafucort Krem

29.08.2024
Recepta Online 24/7 | E-recepta | MamyRecepte.pl

Levosol

29.08.2024
Dieta Cholesterolowa Przepisy
16.06.2024
Przeczytasz w 5 min

Dieta obniżająca stężenie cholesterolu

Składniki spożywcze korzystnie wpływające na poziom cholesterolu LDL obejmują jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z rodziny omega-6 (n-6), (PUFA).Ograniczenie spożywania produktów zawierających cholesterol pokarmowy przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia błonnika pokarmowego przyczynia się również do obniżenia stężenia cholesterolu.Włączenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 (n-6) do diety w połączeniu z ograniczeniem węglowodanów ma pozytywny wpływ na stężenie cholesterolu LDL. MUFA mogą dodatkowo zwiększać frakcję ochronną cholesterolu HDL. Bogatym źródłem tych kwasów są oleje roślinne, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej sojowy oraz margaryny.Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (n-3) nie zmniejszają stężenia cholesterolu LDL, ale są polecane do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Produkty bogate w te kwasy to olej rzepakowy oraz tłuste ryby morskie, takie jak śledź, makrela, łosoś.Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, tj. pektyny, gumy, śluzy roślinne, hemicelulozy oraz beta-glukan, pomaga w redukcji stężenia cholesterolu. Bogatym źródłem tego błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, surowe warzywa i owoce, szczególnie jabłka i owoce cytrusowe.Sterole i stanole roślinne są naturalnymi związkami organicznymi, które mogą pomóc zmniejszyć stężenie LDL-cholesterolu. Ziarna sezamowe, pestki słonecznika i niektóre oleje roślinne, np. kukurydziany i słonecznikowy, są dobrymi źródłami tych związków.Oprócz zmiany w diecie inne czynniki, takie jak regularna aktywność fizyczna, również wpływają na profil lipidowy organizmu. Konieczne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała w celu zapobiegania podwyższeniu stężenia cholesterolu.Brak badań potwierdzających skuteczność ziół w obniżaniu stężenia cholesterolu. Picie wywarów ziołowych nie może zastąpić odpowiednio zbilansowanej diety i farmakoterapii. Zaleca się konsultację z lekarzem przed przyjmowaniem preparatów ziołowych, aby uniknąć potencjalnych interakcji z innymi lekami.
Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Podwyższone stężenie cholesterolu - czego nie jeść?

Odpowiednie odżywianie się jest istotnym elementem leczenia wysokiego poziomu cholesterolu, obok farmakoterapii. Zalecenia dietetyczne powinny być zbliżone do zasad zdrowego odżywiania, jednak należy zwrócić uwagę na ilość oraz jakość spożywanych tłuszczów.

Należy unikać spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak:

  • kwas laurynowy
  • kwas mirystynowy
  • kwas palmitynowy
  • kwas stearynowy.

Większość tych kwasów znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem oleju kokosowego i oleju palmowego pochodzenia roślinnego. Warto zauważyć, że nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe mają takie samo niekorzystne działanie. Wszystkie, z wyjątkiem kwasu stearynowego, podnoszą poziom cholesterolu LDL. Kwas laurynowy jest najbardziej szkodliwy w tym kontekście, ale zwiększa również poziom korzystnego cholesterolu HDL. Z tego powodu wskaźnik aterogenności (czyli stosunek LDL do HDL) nie wzrasta, co jest korzystne. Najbardziej niebezpieczne pod względem wskaźnika aterogenności są kwas mirystynowy i palmitynowy. Mimo że nasycone kwasy tłuszczowe mają różne działanie, w produktach pochodzenia zwierzęcego często występują one razem.

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny unikać:

  • tłustych mięs
  • wyrobów wędliniarskich, takich jak pasztet, parówki, salami, boczek, kiełbasy.

Podczas wybierania produktów nabiałowych należy preferować te o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone.

Tłuszcze trans zwiększają poziom cholesterolu

Izomery trans kwasów tłuszczowych są kolejnym składnikiem diety, który znacząco podnosi poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo obniżają poziom korzystnego cholesterolu HDL. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w naturze w formie cis, ale proces utwardzania tłuszczów roślinnych prowadzi do powstania formy trans.

Podstawowymi źródłami izomerów trans są:

  • tłuszcze cukiernicze
  • frytki
  • twarde margaryny
  • gotowe wyroby cukiernicze
  • fast food
  • gotowe zupy i sosy.
  • Cholesterol z pokarmu

    Podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans, cholesterol pokarmowy podnosi poziom cholesterolu LDL.

    Głównymi źródłami cholesterolu pokarmowego są:

    • żółtko jaj
    • podroby
    • wędliny podrobowe.

    Zaleca się spożywanie 2–3 jaj tygodniowo.

Dieta na obniżenie cholesterolu - przykładowe jadłospisy

Dieta dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu powinna składać się z warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, chudego mięsa i ryb.

Jadłospisy zawierające około 1500 kcal dziennie pomagają w redukcji masy ciała u pacjentów z nadwagą lub otyłością, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Opracowane zostały zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej.

Składniki obecne w posiłkach mają niską zawartość składników zwiększających poziom cholesterolu we krwi, takich jak nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol pokarmowy i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, są bogate w składniki wspierające zdrowie serca, takie jak antyoksydanty, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy i minerały.

W celu ułatwienia pacjentom przestrzeganie zaleceń dietetycznych w przypadku hipercholesterolemii, jadłospisy uwzględniają chude produkty mleczne, mięso, tłuszcze roślinne, wędliny, produkty z dodatkiem steroli lub stanoli roślinnych oraz tłuste ryby morskie. Ponadto, zaleca się substytucję soli ziołami.

Dieta na podwyższone stężenie cholesterolu – przepisy

Poniżej znajdziesz kilka propozycji dań, które mogą być zalecane dla osób z wysokim poziomem cholesterolu:

  • Tagliatelle z łososiem w delikatnym sosie jogurtowym
  • Dorsz gotowany na parze z aromatycznym curry
  • Pieczony filet z łososia
  • Orzeźwiająca sałatka z kopru włoskiego i soczystym kurczakiem
  • Delikatny gulasz z soczewicy w wersji bezglutenowej

Podwyższone stężenie cholesterolu LDL przyczyną chorób

Hipercholesterolemię można zauważyć, gdy poziom cholesterolu LDL wynosi 3 mmol/l lub więcej. Cholesterol jest lipidem, który znajduje się w lipoproteinach we krwi. Największą ilość cholesterolu przewożą lipoproteiny o małej gęstości (LDL-C), co powoduje zwiększone stężenie cholesterolu LDL.

Mniejszą część cholesterolu można znaleźć w lipoproteinach o dużej gęstości, czyli HDL-C. LDL-C jest nazywany "złym" cholesterolem, a HDL-C "dobrym" cholesterolem.

Lipoproteiny LDL są odpowiedzialne za dostarczanie komórkom cholesterolu do budowy błon komórkowych i wytwarzania różnych substancji w organizmie. Stężenie LDL-C we krwi rośnie w wyniku niewłaściwej diety, co sprzyja rozwojowi miażdżycy.

Miażdżyca to choroba tętnic, która prowadzi do ich zwężenia i utrudnia przepływ krwi do narządów. Najczęściej dotyczy tętnic wieńcowych, co może prowadzić do choroby wieńcowej i zawału serca.

Blaszki miażdżycowe rozwijają się na skutek odkładania się cholesterolu z LDL w ścianach tętnic. Mogą być miękkie, co zwiększa ryzyko pęknięcia i wystąpienia zakrzepu, prowadzącego do zawału serca lub udaru mózgu.

Badania epidemiologiczne potwierdzają związek pomiędzy stężeniem LDL-C a chorobą wieńcową. Zarówno badania amerykańskie, jak i europejskie wykazały, że większe stężenie LDL-C zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Hipercholesterolemia rodzinna jest spowodowana genetycznym defektem receptora LDL, co prowadzi do podwyższonego stężenia cholesterolu LDL-C. Objawia się wcześnie chorobami wieńcowymi.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł