Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Potas W Czym

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Polip Endometrialny

Polip Endometrialny

29.08.2024
Huntington

Huntington

29.08.2024
Mcv Za Wysokie

Mcv Za Wysokie

29.08.2024
Potas W Czym
02.07.2024
Przeczytasz w 5 min

Bogate źródła potasu

Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, należy stosować zróżnicowaną dietę, bogatą w produkty mleczne, warzywa i owoce, w tym pełnoziarniste produkty zbożowe. Bogatymi źródłami potasu są produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica), warzywa (szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki, pomidory), owoce (owoce suszone, banany, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, pomarańcze, śliwki), pestki i nasiona. Potas można znaleźć również w kaszy gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, ryżu brązowym, płatkach owsianych, pszennych, żytnich oraz w mięsie.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Potas – dzienne zapotrzebowanie

Normy dziennej podaży potasu, norma AI (Adekwatne Spożycie)
Składnik odżywczy Normy dziennej podaży
mężczyźni w wieku ≥19 lat 3500 mg/dzień
kobiety w wieku ≥19 lat 3500 mg/dzień
kobiety w ciąży 3500 mg/dzień
kobiety karmiące 4000 mg/dzień
 

Produkty bogate w potas

Zawartość potasu w 100g różnych produktów dostępna jest w tabeli poniżej: - mleko: 140 mg - jogurt naturalny: 200 mg - ser żółty: 100 mg - ser biały: 100 mg - jaja: 130 mg - chude mięso: 300-400 mg - ryby: 300-400 mg - mąka: 100-140 mg - kasze gruboziarniste: 200-400 mg - chleb pełnoziarnisty: 300-400 mg - płatki owsiane, jęczmienne, żytnie: 380-400 mg - warzywa, ziemniaki: 150-400 mg - fasola sucha: 1200 mg - groch suchy: 940 mg - soczewica sucha: 870 mg - soja sucha: 2100 mg - koncentrat pomidorowy: 1070 mg - owoce: 100-350 mg - awokado: 600 mg - owoce suszone, daktyle, figi, jabłka, rodzynki, śliwki: 650-950 mg - morele suszone: 1700 mg - migdały, orzechy ziemne, laskowe: 600-800 mg - orzechy pistacjowe: 1100 mg - orzechy włoskie: 500 mg - pestki dyni: 810 mg - mak: 960 mg - nasiona słonecznika: 800 mg - kakao: 1900 mg - sok pomidorowy: 260 mg

Potrawy bogate w potas

Zawartość potasu w wybranych potrawach*
Potrawa Zawartość potasu w 1 porcji potrawy
płatki owsiane z mlekiem, pokrojonym jabłkiem i cynamonem 331 mg
kanapka z chleba żytniego pełnoziarnistego, posmarowanego koncentratem pomidorowym, z serem białym, ogórkiem i koperkiem 278 mg
zupa chłodnik z awokado 825 mg
zupa gazpacho w wersji dla odchudzających się 636 mg
krupnik z suszonymi grzybami 757 mg
zupa z soczewicy z pomidorem, z ziemniakiem 932 mg
zupa pomidorowa z warzywami i oregano 1178 mg
papryka czerwona nadziewana mięsem z kurczaka z curry 988 mg
imbirowy łosoś z koperkiem z patelni grillowej 459 mg
bitki wołowe duszone z selerem naciowym i lubczykiem 517 mg
polędwiczki wieprzowe z nadzieniem z suszonych żurawin 388 mg
sałatka ze szparagów, sałaty lodowej i kiełków sojowych, z orzechami włoskimi 402 mg
sałatka z pomidorów, rzodkiewek, pieczarek marynowanych i soczewicy czerwonej, z tymiankiem 542 mg sałatka nicejska z tuńczykiem i z cukinią zamiast ziemniaków 638 mg surówka ze szpinaku sałatkowego, sałaty lodowej i grejpfruta, z listkami bazylii 467 mg szaszłyki owocowo-miętowe 282 mg  
Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł