Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Niedobór Sodu, Co Jeść

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Polip Endometrialny

Polip Endometrialny

29.08.2024
Huntington

Huntington

29.08.2024
Mcv Za Wysokie

Mcv Za Wysokie

29.08.2024
Niedobór Sodu, Co Jeść
29.08.2024
Przeczytasz w 1 min

Sód - rola w organizmie człowieka

Niedobór Sodu, Co Jeść

Sód pełni istotną rolę w regulacji objętości płynów poza komórkowych oraz w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i wspomaga kontrolę skurczy mięśni. Ma udział w transporcie składników odżywczych do komórek organizmu.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Czy możliwy jest niedobór sodu w organizmie?

Ponieważ głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna, niedobory sodu na tle żywieniowym są rzadko obserwowane. Niedobory mogą wystąpić w wyniku nadmiernego wydalania sodu, na przykład podczas intensywnej aktywności fizycznej, nieprawidłowego funkcjonowania nerek, stosowania leków moczopędnych oraz w przypadku wymiotów i biegunki. Hiponatremia, czyli niedobór sodu, może prowadzić do odwodnienia organizmu, obniżenia ciśnienia tętniczego i bólów głowy.

Skutki nadmiaru sodu

Znaczącym problemem zdrowotnym jest nadmierne spożycie sodu, które może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób nerek.

Istnieją doniesienia wskazujące na związek pomiędzy zwiększonym spożyciem sodu a częstszym występowaniem nowotworów żołądka i prawdopodobnie również raka przełyku. Długotrwałe spożycie nadmiernych ilości sodu może również prowadzić do rozwoju osteoporozy i kamicy nerkowej.

Źródła sodu w diecie

Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól kuchenna oraz produkty zawierające ją jako dodatek. Obejmuje to przede wszystkim produkty zbożowe, przetwory mięsne oraz ryby wędzone i przetwory rybne w puszkach. Produkty mleczne i warzywa konserwowe również mogą dostarczać tego składnika w mniejszym stopniu.

Spożycie soli w Polsce jest znacznie wyższe niż zalecane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) 5 g/d (czyli około 2000 mg sodu). W 2007 r. wynosiło ponad 12 g na osobę dziennie.

Zawartość sodu i soli w produktach spożywczych

W produktach spożywczych sód występuje naturalnie w niewielkich ilościach, zazwyczaj od kilku do kilkudziesięciu miligramów na 100 g produktu.

W poniżej przedstawiono zawartość sodu w różnych produktach spożywczych oraz obliczoną zawartość soli, przyjmując, że zawartość soli (g) = zawartość sodu (g) × 2,5.

Zawartość sodu i soli w przykładowych produktach spożywczych
produkt sód(mg/100 g) sól(g/100 g)
łosoś wędzony 1470 3,68
kabanosy 1327 3,32
salami popularne 1307 3,27
płatki kukurydziane 1167 2,92
ser typu „feta” 1100 2,75
paluszki słone 1093 2,73
szynka wiejska 1026 2,57
ser camembert pełnotłusty 966 2,42
chipsy paprykowe 859 2,15
ser topiony edamski 841 2,10
ogórek kwaszony 703 1,76
ser edamski tłusty 618 1,55
tuńczyk w oleju 515 1,29
kajzerki 463 1,16
chleb żytni razowy 457 1,14
serek twarogowy ziarnisty 380 0,95
sardynka w pomidorach 350 0,88
sok wielowarzywny 312 0,78
herbatniki 297 0,74
kapusta kwaszona 260 0,65
sok pomidorowy 193 0,48
pierniki alpejskie 174 0,44
margaryna miękka 50% tł. 79 0,20
wieprzowina, szynka surowa 62 0,16
łosoś świeży 51 0,13
jogurt truskawkowy 1,5% tł. 47 0,12
mleko 2% tł. 44 0,11
ser twarogowy półtłusty 44 0,11
kapusta biała 19 0,05
ogórek 11 0,03
masło ekstra 9 0,02
pomidor 8 0,02
brokuły 7 0,02
płatki owsiane 5 0,01
orzechy włoskie 4 0,01
pomarańcza 3 0,01
mąka pszenna typ 500 2 0,01
jabłko 2 0,01
sok jabłkowy 2 0,01

Jak ograniczyć ilość soli w diecie?

Odpowiednia ilość sodu w codziennej diecie jest istotna dla właściwego funkcjonowania organizmu. Jednak obecnie głównym problemem jest nadmierna ilość soli spożywanej w diecie, a nie jej niedobór.

Aby zmniejszyć spożycie soli, można zastosować kilka praktycznych sposobów, takich jak stopniowe ograniczanie ilości spożywanej soli, zastępowanie soli świeżymi lub suszonymi ziołami, ograniczenie soli podczas przygotowywania posiłków oraz wybieranie produktów żywnościowych o niższej zawartości soli poprzez czytanie etykiet.

Dzienne zapotrzebowanie na sód

Zapotrzebowanie na sód zależy od wieku (jest mniejsze u osób do 12. roku życia), aktywności fizycznej oraz temperatury otoczenia. Większa aktywność fizyczna i podwyższona temperatura otoczenia powodują większe straty sodu z potem i wówczas zapotrzebowanie na ten pierwiastek może wzrastać.

Aktualne normy dla sodu dla ludności Polski z 2020 roku ustalono na poziomie wystarczającego spożycia (AI); wynoszą one dla dorosłych 1500 mg/osobę/dzień. Takie same normy obowiązują dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią. Niższe normy obowiązują jedynie dla osób do 12. roku życia.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł