Magnez - właściwości
Magnez jest kluczowym kationem wewnątrzkomórkowym, który odgrywa istotną rolę w wielu procesach komórkowych, takich jak syntezę DNA. W organizmie ludzkim główne ilości magnezu znajdują się w szkielecie oraz w tkankach miękkich, głównie w mięśniach.
Magnez pełni wiele istotnych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie białka, wpływa na budowę kości i zębów, reguluje przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni, oraz uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych oraz hormonalnych.
Badania sugerują, że magnez może ograniczać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy typu 2.
Źródła magnezu w diecie. W czym jest magnez
Aby utrzymać właściwy poziom magnezu w organizmie, należy spożywać pokarmy bogate w ten składnik. Uważa się także, że magnez lepiej się przyswaja z jedzenia niż z suplementów farmaceutycznych.
Do pokarmów bogatych w magnez zaliczają się: zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, cieciorka, soczewica), orzechy i nasiona (orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni, migdały), banany, pełnoziarniste produkty zbożowe (otręby, kasza gryczana, chleb razowy, chleb graham), gorzka czekolada i kakao.
Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza te bogate w minerały, oraz "twarda" woda pitna. Zawartość magnezu w wybranych produktach spożywczych przedstawiono w tabeli poniżej.
Do czynników poprawiających wchłanianie magnezu zalicza się m.in. witaminę B6, witaminę D, laktozę oraz środowisko o niskim pH. Z kolei czynnikami obniżającymi wchłanianie magnezu są: dieta bogata w fosforany oraz wysoka zawartość fitynianów i szczawianów w diecie.
Normy spożycia magnezu
Wskazówki dotyczące spożycia magnezu są różne w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Oto zalecane dziennie dawki magnezu:
Tabela. Zalecane spożycie magnezu w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego | ||
---|---|---|
Grupa, wiek, płeć | Zalecane spożycie magnezu w mg/dobę | |
Dzieci | 1–3 lata 4–9 lat | 80 130 |
Chłopcy | 10–12 lat 13–18 lat | 240 410 |
Dziewczęta | 10-12 lat 13-18 lat | 240 360 |
Mężczyźni | 19-30 lat powyżej 31 lat | 400 420 |
Kobiety | 19-30 lat powyżej 31 lat | 310 320 |
Kobiety w ciąży | <19 lat ≥19 lat | 400 360 |
Kobiety karmiące piersią | <19 lat ≥19 lat | 360 320 |
Niedobór magnezu w organizmie - przyczyny
Najczęstszymi przyczynami niedoboru magnezu w organizmie są niezrównoważona dieta, regularne stosowanie niektórych leków, zespoły zaburzeń wchłaniania i trawienia, poważne choroby przewodu pokarmowego oraz dróg moczowych, zaburzenia hormonalne i alkoholizm.
Niedobór magnezu w organizmie – objawy
Typowe objawy niedoboru magnezu obejmują:
- uczucie znużenia
- trudności z koncentracją i zapamiętywaniem
- większą podatność na stres
- niepokój, napięcie nerwowe, zaburzenia nastroju
- bolesne skurcze mięśni, drżenia i mrowienie w różnych częściach ciała, osłabienie siły mięśniowej
- wypadanie włosów, łamliwość paznokci
Ostatnie badania sugerują, że niedobory magnezu mogą wiązać się z nadciśnieniem, chorobami serca, zaburzeniami rytmu serca oraz astmą.
Nadmiar magnezu w organizmie
Uważa się, że spożywanie magnezu z naturalnych źródeł (nawet w dużych ilościach) nie stanowi zagrożenia dla osób z prawidłową funkcją nerek.
Negatywne skutki przesadnego spożycia magnezu mogą za to wystąpić u osób:
- z niewydolnością nerek
- zażywających leki zawierające magnez
- stosujących suplementy z magnezem.
Nadmierne spożycie magnezu może zwiększyć wydalanie wapnia z organizmu.
W przypadkach rzadkich nadmiar soli magnezu w organizmie może prowadzić do biegunki i odwodnienia. Inne poważne skutki nadmiaru magnezu, obserwowane głównie u osób, którym przyjmowano go dożylnie to: zaburzenia mowy, podwójne widzenie i paraliż.
Suplementacja magnezu
Magnez najlepiej jest przyswajany z naturalnych produktów spożywczych.
W sytuacji, gdy organizm nie przyswaja magnezu z diety lub gdy zapotrzebowanie jest zwiększone, można rozważyć suplementację doustną. Warto jednak skonsultować się z lekarzem przed podjęciem decyzji.
W przypadku suplementacji zaleca się stosowanie preparatów organicznych magnezu, ponieważ ich struktura jest podobna do związków występujących naturalnie w jedzeniu, co wpływa na lepsze przyswajanie. Najlepszymi formami są mleczan, asparaginian i cytrynian. Natomiast w przypadku suplementacji nieorganicznych związków magnezu, ich przyswajanie zależy od właściwości fizykochemicznych. Naukowcy wykazali, że węglany, tlenki i wodorotlenki są słabo rozpuszczalne w wodzie, co utrudnia ich wchłanianie.
Aby poprawić przyswajanie i transport jonów magnezu, suplementy diety mogą zawierać również witaminę B6. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny zwrócić uwagę na spożywanie soli magnezu w postaci tabletek dojelitowych.