Dieta po ostrym zapaleniu trzustki
Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki charakteryzuje się postępującym włóknieniem z towarzyszącym zanikiem tkanki gruczołowej, co prowadzi do upośledzenia czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki i rozwinięcia cukrzycy.
W leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. Istotnym elementem diety jest ograniczenie spożycia tłuszczu do około 50 g dziennie. Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs, chudych ryb, odtłuszczonych produktów mlecznych, chudego twarogu i jogurtu naturalnego.
Aby zmniejszyć ilość tłuszczu w diecie, zaleca się usuwanie widocznego tłuszczu ze spożywanych produktów, np. obijanie tłuszczu z mięsa, usuwanie skóry z kurczaka oraz zastępowanie śmietany jogurtem naturalnym. Potrawy powinny być gotowane, pieczone lub duszone bez użycia dużych ilości tłuszczu.
Należy pamiętać, że całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety może Zakłócać wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K. Zaleca się spożywanie produktów węglowodanowych o niskiej zawartości błonnika, takich jak pieczywo pszenna, drobne kasze, makarony z małą ilością jajek, ziemniaki puree, cukier, miód i dżemy bez pestek.
Spożycie białka powinno wynosić około 1–1,5 g na kg masy ciała. Głównym źródłem białka powinny być niskotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
W większości przypadków przewlekłego zapalenia trzustki obserwuje się niedobór masy ciała, dlatego dieta powinna być wysokokaloryczna. Zaleca się spożywanie 5–6 posiłków o jednakowej kaloryczności. W przypadku zespołu złego wchłaniania stosuje się suplementację witamin oraz preparaty trzustkowe.
W dalszej części artykułu znajduje się tabela z produktami zalecanymi i niezalecanymi w żywieniu chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki. Zaleca się zachowanie ostrożności przy spożywaniu alkoholu, którego nawet niewielkie ilości mogą pogorszyć przebieg choroby.
Przykładowy jadłospis dla osób z przewlekłym zapaleniem trzustki
I śniadanie
- Jedzenie mleczne z kaszą manną z mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- Chleb pszenny
- Margaryna
- Kiełbasa z indyka
- Ogórek, sałata
- Jajko gotowane na miękko
- Gorzka herbata
II śniadanie
- Chleb pszenny
- Margaryna
- Polędwica z kurczaka
- Sałatka z sałaty zielonej z pomidorem i papryką doprawiona niewielką ilością oliwy z oliwek
Obiad
- Krupnik z ryżu
- Pulpety z cielęciny (małe sztuki)
- Margaryna
- Ziemniaki
- Buraczki gotowane z margaryną
- Sok marchwiowo-jabłkowy
Podwieczorek
- Jogurt
- Banan
Kolacja
- Makaron z serem chudym i jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu
- Jabłko pieczone
- Gorzka herbata