Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Cytryna Właściwości

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Recepta Online 24/7 | E-recepta | MamyRecepte.pl

Uchyłki

29.08.2024
Recepta Online 24/7 | E-recepta | MamyRecepte.pl

Pimafucort Krem

29.08.2024
Recepta Online 24/7 | E-recepta | MamyRecepte.pl

Levosol

29.08.2024
Cytryna Właściwości
15.07.2024
Przeczytasz w 5 min

Cytryna – wartość odżywcza

Owoc cytryny jest niskokaloryczny, ponieważ 100g dostarcza tylko 36 kcal. Zawiera 9,5g węglowodanów ogółem, w tym 0,3g sacharozy na 100g produktu.

Podane są także informacje dotyczące zawartości witamin i składników mineralnych w cytrynie.

Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g cytryny
witamina A [µg]1
β-karoten [µg]3
witamina E [mg]0,19
witamina B1 [mg]0,040
witamina B2 [mg]0,023
witamina B3 [mg]0,1
witamina C [mg]50
sód [mg]5
potas [mg]125
wapń [mg]40
fosfor [mg]22
żelazo [mg]0,6
magnez [mg]9
Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Cytryna – źródło związków antyoksydacyjnych

O aktywności biologicznej soku z cytryny decyduje głównie zawartość polifenoli, w tym głównie flawonoidów takich jak apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina i kwercetyna.

Oprócz flawonoidów w cytrynie znajdują się także inne polifenole, takie jak kwasy fenolowe - kwas ferulowy i kwas sinapinowy.

Badania sugerują, że spożywanie warzyw i owoców wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy głównie dzięki obecności polifenoli. Uważa się, że posiadają one właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, oraz korzystnie wpływają na poziom lipidów i glukozy we krwi, obniżają ciśnienie krwi, hamują agregację płytek krwi oraz zmniejszają krzepliwość krwi. To wszystko przekłada się na mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób regularnie spożywających warzywa i owoce.

Cytryna – źródło olejków eterycznych

Olejek eteryczny pozyskiwany z cytryny jest bogaty w terpeny, takie jak limonen, β-pinen i γ-terpinen. Te związki sprawiają, że olejki te są wykorzystywane do różnych celów, takich jak masaż, kąpiele oraz pielęgnacja ciała i twarzy.

Należy jednak pamiętać, że olejek ten zawiera substancje fotouczulające, dlatego należy unikać ekspozycji skóry na słońce podczas stosowania kosmetyków z jego dodatkiem.

Cytryna – wykorzystanie w kuchni

Cytryna jest owocem, który ze względu na swoją kwaśną nutę nie jest idealny do jedzenia w formie surowej. Można go jednak używać jako dodatek do chłodnych napojów latem (takich jak woda, lemoniada), a także w okresach chłodniejszych do przygotowywania rozgrzewających napojów. W czasie wzmożonej zachorowalności na infekcje wirusowe często dodaje się go do herbaty z imbirem i miodem.

Cytryna może być również używana jako składnik marynat do mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche. Ten owoc intensyfikuje smak zarówno potraw słodkich, jak i słonych, a często jest wykorzystywany do polewania ryb.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł