Cytryna – wartość odżywcza
Owoc cytryny jest niskokaloryczny, ponieważ 100g dostarcza tylko 36 kcal. Zawiera 9,5g węglowodanów ogółem, w tym 0,3g sacharozy na 100g produktu.
Podane są także informacje dotyczące zawartości witamin i składników mineralnych w cytrynie.
Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g cytryny | |
---|---|
witamina A [µg] | 1 |
β-karoten [µg] | 3 |
witamina E [mg] | 0,19 |
witamina B1 [mg] | 0,040 |
witamina B2 [mg] | 0,023 |
witamina B3 [mg] | 0,1 |
witamina C [mg] | 50 |
sód [mg] | 5 |
potas [mg] | 125 |
wapń [mg] | 40 |
fosfor [mg] | 22 |
żelazo [mg] | 0,6 |
magnez [mg] | 9 |
Cytryna – źródło związków antyoksydacyjnych
O aktywności biologicznej soku z cytryny decyduje głównie zawartość polifenoli, w tym głównie flawonoidów takich jak apigenina, diosmina, hesperydyna, naringenina i kwercetyna.
Oprócz flawonoidów w cytrynie znajdują się także inne polifenole, takie jak kwasy fenolowe - kwas ferulowy i kwas sinapinowy.
Badania sugerują, że spożywanie warzyw i owoców wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy głównie dzięki obecności polifenoli. Uważa się, że posiadają one właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, oraz korzystnie wpływają na poziom lipidów i glukozy we krwi, obniżają ciśnienie krwi, hamują agregację płytek krwi oraz zmniejszają krzepliwość krwi. To wszystko przekłada się na mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób regularnie spożywających warzywa i owoce.
Cytryna – źródło olejków eterycznych
Olejek eteryczny pozyskiwany z cytryny jest bogaty w terpeny, takie jak limonen, β-pinen i γ-terpinen. Te związki sprawiają, że olejki te są wykorzystywane do różnych celów, takich jak masaż, kąpiele oraz pielęgnacja ciała i twarzy.
Należy jednak pamiętać, że olejek ten zawiera substancje fotouczulające, dlatego należy unikać ekspozycji skóry na słońce podczas stosowania kosmetyków z jego dodatkiem.
Cytryna – wykorzystanie w kuchni
Cytryna jest owocem, który ze względu na swoją kwaśną nutę nie jest idealny do jedzenia w formie surowej. Można go jednak używać jako dodatek do chłodnych napojów latem (takich jak woda, lemoniada), a także w okresach chłodniejszych do przygotowywania rozgrzewających napojów. W czasie wzmożonej zachorowalności na infekcje wirusowe często dodaje się go do herbaty z imbirem i miodem.
Cytryna może być również używana jako składnik marynat do mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche. Ten owoc intensyfikuje smak zarówno potraw słodkich, jak i słonych, a często jest wykorzystywany do polewania ryb.